Facings

De tandheelkunde staat niet stil. Steeds weer zijn er nieuwe ontwikkelingen waar u als patiënt dankbaar gebruik van kan maken. Resultaten in bijvoorbeeld de cosmetische tandheelkunde zijn tegenwoordig erg mooi en (ook niet geheel onbelangrijk) heel toegankelijk voor iedereen geworden. Facings zijn laagjes tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildjes van porselein. Facings zijn bedoeld om spleetjes tussen uw tanden, afgebroken stukjes van tanden, scheven tanden en verkleurde tanden te repararen. Op die manier past de gerepareerde tand weer op een natuurlijk en mooie manier tussen de andere tanden. Porseleinen facings geven u een zeer natuurlijk uiterlijk. Het grote voordeel van porselein is dat dit niet verkleurt.

De behandeling
Een porseleinen facing wordt in het tandtechnisch laboratorium op maat gemaakt. Daarom moet u tweemaal naar uw tandarts. Het aanbrengen van een porseleinen facing verloopt in een aantal stappen:

  • Tijdens de eerste behandeling bepaalt uw tandarts in overleg met u de juiste kleur van de facing. Hij gebruikt daarvoor een kleurenstaal.
  • Bij een facing moet de tandarts bijna altijd wat van de tand afslijpen. Een porseleinen facing moet namelijk minimaal een halve millimeter dik zijn. Het af te slijpen laagje is in veel gevallen minimaal een verdoving kan gegeven worden, maar is vaak niet eens nodig.
  • De tandarts maakt een afdruk van uw gebit. Die afdruk gaat naar het laboratorium. Daar maken ze uw facing in de gewenste vorm en kleur.
  • Tijdens de tweede behandeling brengt de tandarts de facing aan. Voordat de tandarts de facing definitief bevestigt, bekijkt u samen met uw tandarts of de kleur en de maat correct is.